2011. okt 15.

Szocpol ... hogy is van ez?

írta: h.geza
Szocpol ... hogy is van ez?

 

Egy igen érdekes szemszögből vette górcső alá a tervezett szociálpolitikai támogatást a Pénzcentrum.hu.

 

 

 

Megközelítésük alapjai a lakásméret és a hozzá tartozó támogatás.

Minél nagyobb ingatlant tud valaki venni, annál több támogatást ad hozzá az állam - így lehet összegezni az Orbán Viktor miniszterelnök és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által bejelentett szociálpolitikai támogatást. Két gyermek esetén minimum 60 négyzetméteres lakást kellene vásárolni ahhoz, hogy szocpolt lehessen hozzá igényelni. Három gyermeknél már 70, négy- vagy több gyermek esetén pedig már minimum 80 négyzetméter az elvárás.

 

 

 

 

Két gyermek esetén 500 ezer, három gyermeknél 800 ezer, négy- vagy több gyermeknél pedig 900 ezer forint is lehet a különbség az igényelhető szocpol nagyságában a lakás méretétől függően.

Megnézték a számokat és a statisztikákat is, hogy hogyan is állunk a négyzetméterekkel a gyakorlatban:

Ugyanakkor a 20-as éveikben járó fiatalok, akik első lakásukat veszik, Budapesten általában a 45 négyzetméteres, míg vidéken az 50 négyzetméteres kategóriában keresgélnek - derül ki a Duna House Barométer legfrissebb számából. Így hiába állítja vissza a kormány a szocpol intézményét, a legtöbb fiatal aligha fog 10-15 négyzetméterrel nagyobb ingatlant vásárolni, csak azért, hogy megkapják a támogatást. Hiszen gondoljunk csak bele, a két méretszegmens között jelentős áreltérés mutatkozik a piacon, többszöröse annak, mint amennyit a szocpol fedezni tudna.

240 000 Ft/m2-es áron számolva a 10-15 négyzetméterrel nagyobb ingatlan potom 2 400 000 – 3 600 000 Ft  plusz költséget jelent a vásárlásnál. 

Más … de mégis ide tartozhat:

Nagyon érdekes információkkal szolgál a Solar Capital Gold Zrt. nyári reprezentatív felmérése megtakarítási szokásainkról … az adatok birtokában inkább képességünkről. A megkérdezett emberek

-          32%-a nem tud megtakarítani,

-          34%-a havi 1-10 ezer forintot képes félrerakni,

-          27%-a pedig 10-50 ezer forint megtakarításra képes havonta.

A bejegyzés két részének adatait összeolvasva gyönyörű jövő áll előttünk!

 

Szólj hozzá